Στις 30/01/2013 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανάρτησε τις τροπολογίες του Ν.4039/2012 και του 1197/81 σε δημόσια Διαβούλευση. Σήμερα επιτέλους έφτασαν αυτές οι τροπολογίες στην Βουλή.
Δεν έλειψαν όμως και τα ευτράπελα, αφού μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης το ΥΠΑΑΤ τροποποίησε το άρθρο 12 και 13 που απαγόρευε τις παραστάσεις με ζώα, χωρίς επί αυτού να μπορέσουν να εκφράσουν τις απόψεις τους οι πολίτες.
Προκλητικά απέναντι στην φιλοζωική κοινότητα της χώρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης, τάσσεται υπέρ των παραστάσεων ΤΣΙΡΚΟ που διενεργούνται στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, κάτι που εδώ και δύο σχεδόν χρόνια απαγορευόταν, και τις επιτρέπει ξανά.
Να θυμίσουμε ότι για την συγκεκριμένη απαγόρευση η Ελλάδα είχε λάβει επαίνους από όλη ανεξαιρέτως την φιλοζωική κοινότητα παγκοσμίως αλλά τώρα πρόκειται να εισπράξει και την παγκόσμια κατακραυγή μετά από αυτό το πισωγύρισμα που επιτρέπει την εκμετάλλευση των ζώων και μάλιστα με κερδοσκοπικό σκοπό.
Οι τροπολογίες αναμένεται να ψηφιστούν μετά τις γιορτές αφού η Βουλή κλείνει αυτή την περίοδο.
Τα κυριότερα σημεία που αλλάζουν είναι τα παρακάτω:
Σε ότι αφορά τον Ν.4039/2012
-Ορισμός του επιθετικού ζώου συντροφιάς “είναι το ζώο που εκδηλώνει απρόκλητα και αδικαιολόγητα και χωρίς να απειληθεί επιθετικότητα προς τον άνθρωπο ή άλλο ζώο”
-Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων – Διαγράφεται η Δημοτική Αστυνομία και προστίθεται η Ελληνική Αστυνομία
-Γίνεται – επιτέλους – υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση ποιμενικών σκύλων.
-Τα διαβατήρια ζώων συντροφιάς θα πρέπει πια να σφραγίζονται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
-Για την εκτροφή, η άδεια θα απαιτείται από τον πρώτο εκτρεφόμενο σκύλο ή γάτα.
-Απαγορεύεται η εισαγωγή σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι (αφορά αισθητικές επεμβάσεις)
-Στην 5μελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος αδέσποτων, επιτέλους, βγάζουν τους κυνηγούς και στην θέση τους προσθέτουν έναν εκπαιδευτή, μέλος αναγνωρισμένου σωματείου.
-Για την αναγκαιότητα ευθανασίας αδέσποτου ζώου, αν υπάρχει διαφωνία στην 5μελή επιτροπή, συγκροτείται 3μελής επιτροπή με έναν κτηνίατρο της κτηνιατρικής και 2 ιδιώτες.
-Στο άρθρο 13 όπως είπαμε και στην εισαγωγή, χωρίς ουδέποτε να έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το Υπουργείο αποφάσισε να επιτρέψει της παραστάσεις με ζώα στους χώρους ζωολογικών κήπων.
-Προστίθεται άρθρο 17α. σύμφωνα με το οποίο η θεραπεία σε ζώα που πάσχουν από λεισμάνια είναι υποχρεωτική και μόνο σε περίπτωση που η θεραπεία είναι αντίθετη στην ευζωία τους (να έχουν καταστραφεί ζωτικά όργανα) επιβάλλεται η ευθανασία. Αυτό σημαίνει ότι ευθανασία στα ζώα με λεισμάνια τέλος….
-Οι παραβάσεις ευζωίας καθώς και οι παραβάσεις των άρθρων περί εκτροφής και εμπορίας τιμωρούνται με 1-5 έτη φυλακή και 5.000-15.000 ευρώ πρόστιμο.
-Οι παραβάσεις των άρθρων 3,4,7,9,10 και 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των ζώων Συντροφιάς τιμωρούνται με τις ίδιες ποινές (1-5 έτη φυλακή και 5.000-15.000 ευρώ πρόστιμο).
-Τέλος αναπροσαρμόζεται ο πίνακας διοικητικών προστίμων του Ν.4039/2012 με αυστηρότερα πρόστιμα.
Σε ότι αφορά τον Ν.1197/1981:
-Οι παραβάτες του άρθρου 1 (παρ. 1,2,4) τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης από 1-5 έτη και 5.000-15.000 ευρώ πρόστιμο.
-Όσοι εγκαταλείπουν ζώα ή τα βασανίζουν κατά την μεταφορά (βλ. άθλιες συνθήκες μεταφοράς με πλοία, ΚΤΕΛ στις αποσκευές κλπ) τιμωρούνται με ποινή από 6 μήνες και 5.000-15.000 ευρώ πρόστιμο. Η καινοτομία σε αυτή την παράγραφο είναι ότι -ποινικοποιείται η εγκατάλειψη ζώου με τόσο αυστηρές ποινές ενώ με τον Ν.4039/2012 η εγκατάλειψη είχε μόνο ένα πρόστιμο της τάξης των 300 ευρώ.
Πλήρες κείμενο των τροπολογιών του νόμου μπορείτε να διαβάσετε εδώ, στα άρθρα 46 και 47