Το ρεπορταζ του καναλιου της Βουλης:
Τμήμα συζητησης στη Βουλη απο τους Φιλοζωικους Φορεις:
Εισηγήσεις στη Βουλή από Βουλευτές:
Ομιλία της βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ., Κατερίνας Μάρκου, σχετικά με το καθεστώς προστασίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων.
Συνέντευξη Βουλευτή Κώστα Κόλλια (pdf)
Θέσεις του κόμματος της Χρυσής Αυγής υπέρ του ακρωτηριασμού των σκυλιών!
=============================================================================================================
Η ομιλια της Προεδρου της Π.Φ.Π.Ο. για τις προτασεις τροπολογιων
Αθήνα 9.1.2014
Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,
Έχουμε πολλάκις εκφράσει την άποψη μας ότι ο νομός αυτός απλά βελτιώνει κάποιες καταστάσεις, δεν λύνει όμως το θέμα των αδέσποτων διότι δεν κλείνει τις πηγές δημιουργίας τους.
Έτσι αδέσποτα υπήρχαν και θα υπάρχουν στο διηνεκές ,αν δεν γίνουν ριζικές τομές στον νόμο, που να αφορούν στα θέματα της στείρωσης ή της απαγόρευσης γεννήσεων των ιδιοκτήτων ζώων , της απαγόρευσης των εισαγωγών για κάποια χρόνια, της δραστικής μείωσης των εκτροφών, της πάταξης του παράνομου εμπορίου, της εισαγωγής στα σχολεία υποχρεωτικού μαθήματος για τα ζώα και το περιβάλλον, της στοχευμένης συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών.
Το γεγονός και μόνο ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά την ψήφιση του νόμου 4039,συζηταμε τις τροπολογίες του, αποδεικνύει πως παρά τις πιθανόν καλές προθέσεις του νομοθέτη το εφαρμοστικό και ουσιαστικό αποτέλεσμα έχει υποστεί πολλές παραμορφώσεις που οφείλονται στις διάφορες εκλογικές πελατείες.
Το αποτέλεσμα είναι η μετακίνηση ενός σχεδόν κατ όνομα προστατευτικού για τους βιολογικούς μας εταίρους τα ζώα, νομοθετήματος με μια σειρά απαγορεύσεων και αποκλεισμού των ζώων από την καθημερινότητα μας και τη θέσπιση μιας σειράς απαγορεύσεων προς τις φιλοζωικές οργανώσεις.
Θα παρακαλούσαμε λοιπόν τους κυρίους βουλευτές να λάβουν υπόψη τους ότι σήμερα συζητούν τροπολογίες προστασίας των ζώων- του θύματος δηλαδή- και όχι προστασίας των ζωοφοβικών η παραπλανημένων επιστημονικά ανθρώπων- ήτοι του θύτη- διότι απόλυτη αποκλειστική και εγκληματική ευθύνη για την ύπαρξη των αδέσποτων φέρουν οι άνθρωποι που τα δημιουργούν.
Ως παραδείγματα είτε του αποκλεισμού τους είτε της αντιμετώπισης τους ως μιάσματα ,που αποτελούν ταυτόχρονα και προτάσεις μας, αναφέρουμε τα παρακάτω:
Να προστεθεί η λέξη αποδεδειγμένα και κατ επανάληψη στον ορισμό του επιθετικού ζώου, να μη εξαιρούνται τα αθλητικά κέντρα και τα σχολεία ,της επαναφοράς των καθ όλα υγιών αδέσποτων ζώων .Στο άρθρο περί λεϊσμανίασης να μην απαιτείται ο εγκλεισμός των υπό θεραπεία ζώων, καθότι αυτά λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή οπότε τα παράσιτα της νόσου αδρανούν τελείως ,η δε φλεβοτόμος σκνίπα που μεταφέρει την νόσο από το ζώο στον άνθρωπο δεν υπάρχει στην Ελλάδα αλλά στις χώρες της Αφρικής. Επειδή τα ζώα δεν είναι μηχανές γεννήσεων για να κερδοσκοπεί ο εκτροφέας, να οριστεί ότι μπορούν να αναπαράγονται έως το 6ο έτος της ηλικίας τους ,όπως ισχύει στην Ευρώπη .Να μην διαμένουν σε ταράτσες. Να ποινικοποιηθει η εγκατάλειψη από τον οδηγό αυτοκίνητου που το θανάτωσε η το τραυμάτισε. Να μεταφέρονται τα ζώα συντροφιάς σε όλα τα ΜΜΜ με λουρί και φίμωτρο ,πλην των ωρών μεγάλης αιχμής όπως επίσης συμβαίνει στην Ευρώπη.
Επιτρέψτε μου κύριοι βουλευταί να επικεντρωθώ σε τρία σημεία αιχμής.
- τα 4 καινοτόμα άρθρα του 4039 είναι η απαγόρευση των τσίρκο με ζώα ,η απαγόρευση θεαμάτων που χρησιμοποιούνται ζώα, ο θεσμός των ευρωπαίων και ελλήνων εθελοντών κτηνιάτρων για τις στειρώσεις των αδέσποτων και η αναβάθμιση ποινών.
Στα δυο εξ αυτών έχουμε με τις τροπολογίες σημαντικότατες εκπτώσεις ,σε βαθμό που αλλοιώνεται η καινοτομία τους
- Το ουσιαστικό πρόβλημα λειτουργιάς των 5μελων επιτροπών στην
αυτοδιοίκηση .
- Σε 3 προτάσεις που καταθέσαμε ως ομοσπονδία για να ληφθουν υπόψη για την επόμενη 5ετια και υπό συνθήκες εθνικής κρίσης.
Α. Έτσι Στο άρθρο 12 όπου απαγορεύεται η χρήση των ζώων σε υπαίθριες δημόσιες εκθέσεις έχει προστεθεί η φράση ‘’με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους’’ η οποία και πρέπει να απαλειφθεί, διότι εύκολα κάποιος στην Ελλάδα του σήμερα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους. Για παράδειγμα η περίπτωση φωτογράφισης με πόνι.
Στο άρθρο 13 έχουμε μια βαρύτατη έκπτωση .Ως εκ τούτου προτείνουμε να μην εξαιρούνται οι ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ στις εγκαταστάσεις των οποίων διεξάγονται δήθεν εκπαιδευτικές παραστάσεις δήθεν ’’ευαισθητοποίησης’’ των πολιτών.
Καμία παράσταση που εξαναγκάζει ζώα να εκτελούν αφύσικες συμπεριφορές κατ εντολή των εκπαιδευτών τους (ένα είδος τσίρκο πχ με δελφίνια) δεν μπορεί να είναι εκπαιδευτική η να ευαισθητοποιεί ,όταν προβάλλεται και προωθείται η ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ZΩΗΣ στις ανάγκες του δικού μας είδους.
Να καταργηθεί η εξαίρεση επίσης των αγώνων ιππικής δεξιοτεχνίας διότι εξαίρεση στη εξαίρεση χάνεται η καινοτόμος μορφή του άρθρου .
Να μην απαγορεύονται οι πιστοποιήσεις για τους εθελοντές ευρωπαίους κτηνιάτρους.
Β. Ως προς την λειτουργία των 5μελων επιτροπών επισημαίνουμε ότι τα φιλοζωικά σωματεία ενώ αναλαμβάνουν όλη την χρονοβόρα και κοστοβορα διαδικασία στο πλαίσιο της λειτουργιάς της ,συνειδητά εμποδίζεται η θεσμική τους συμβολή με διάφορα τεχνικά προσκόμματα ,όπως η τροπολογία για υποχρεωτική έγγραφη συμφωνία από το δήμο προς το φιλοζωικό σωματείο για την εκτέλεση της εθελοντικής δράσης του, που ούτως η άλλως έχει εγκριθεί από το πρωτοδικείο.
Στο σημείο αυτό προτείνεται ο έλεγχος της ευζωίας των ζώων και η εύρυθμη λειτουργία των κυνοκομείων –στην πλειοψηφία τους κολαστήρια για τα ζώα- να γίνεται από την 5μελη επιτροπή του δήμου και όχι από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες
Τα σωματεία να αναρτούν αγγελίες υιοθεσίας αδέσποτων με τον αρ. πρωτοδικείου οι δε εκτροφείς εκτός από τον αριθμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας να αναφέρουν και τον αριθμό αδείας τους ώστε να παταχθεί το παράνομο εμπόριο.
Γ. Καθώς οι ειδικές εθνικές συνθήκες έχουν υπερπολλαπλασιάσει τις εγκαταλείψεις ανθρώπων και ζώων προτείνουμε:
1.Ατομα με βεβαίωση ανεργίας, χαμηλή φορολογική δήλωση ,ΑΜΕΑ κλπ να δικαιούνται δωρεάν στείρωσης των ζώων τους στα δημοτικά κυνοκομεία
2.Οσοι υιοθετούν ζώα από το δημοτικό κυνοκομείο να δικαιούνται της ίδιας μεταχείρισης.
3.Να προταθεί από το ΥΠΑΑΤ και στα ιδιωτικά κτηνιατρεία να υπάρχει ένα ανώτερο πλαφόν τιμής στείρωσης ,ήτοι για τα θηλυκά σκυλιά 100 ευρώ ,80 για τα αρσενικά και 40-50- αντίστοιχα για τις γάτες.
Θα κλείσουμε την τοποθέτηση μας ως ομοσπονδία με ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα.:
Στη χώρα μας το 70% των σκύλων στα αστικά κέντρα και το 90-100% στα αγροτικά παραμένουν εφ όρου ζωής δεμένα .
Η πρόταση μας είναι το αυτονόητο και αυτοδίκαιο για ανθρώπους και ζώα: η διατήρηση του μεγαλυτέρου αγαθού, αυτού της ελευθερίας.
Ο όρος στον νόμο 4039 περί μη μονίμου δεσίματος είναι κενός περιεχομένου, καθ ότι νομικά δεν αποδεικνύεται πότε είναι δεμένο η όχι ένα ζώο.
Σε εναντία περίπτωση που δεν εγκριθεί το πλήρες ΜΗ ΔΕΣΙΜΟ των ζώων, κυρίως σκυλιών, προτείνουμε:
Α. την πλήρη απαγόρευση δεσίματος σκύλων εκτός κατοικίας του ιδιοκτήτη ,για παράδειγμα πάνω σε δρόμους, βουνά ,γενικά έρημες περιοχές ,χωράφια μη περιφραγμένα ,κοτέτσια και ποιμνιοστάσια.
Β. Την πλήρη απαγόρευση δεσίματος των κουταβιών έως ηλικίας 8 μηνών.
Το δέσιμο των ζώων κατά τα ανωτέρω να μην ξεπερνά τις 5 ώρες το 24ωρο και ποτέ κατά τη διάρκεια της νύκτας.
Η παραβίαση των ανώτερων να ποινικοποιηθεί.
Τέλος και επειδή ήδη έχουμε αναφερθεί στις εκλογικές ομάδες στόχευσης που παρεμβαίνουν στις τελικές διατυπώσεις των τροπολογιών, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ως πρόεδρος της μεγαλύτερης φιλοζωικής ομοσπονδίας της χώρας ότι εντός και εκτός της ομοσπονδίας μετράμε περίπου 1.500.000 δραστηριοποιημένων φιλοζωικά πολιτών και η απόδειξη του φιλοζωικού ήθους για οποιοδήποτε επίπεδο υποψήφιου :αυτοδιοικητικού , ευρωβουλευτή η κομματικού ενέχει μεγάλο ειδικό βάρος για εμάς.
Η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας
Αναστασία Μπομπολάκη
Δελτίο Τύπου
Ικανοποίηση της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για την απόσυρση της τροπολογίας για τα ζώα
Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Βουλευτής και Πρόεδρος της η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ηλείας Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου για την απόσυρση της τροπολογίας με την οποία υπήρχαν εξαιρέσεις για χρήση σε θεάματα για εκπαιδευτικούς σκοπούς για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
Η τροπολογία επέτρεπε τη χρήση ζώων σε ενυδρεία, καταστήματα πώλησης ζώων, κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, εκτροφεία θηραμάτων και εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα και στους νομίμως λειτουργούντες ζωολογικούς κήπους ,μόνο βέβαια για εκπαιδευτικούς σκοπούς και υπό την προϋπόθεση ότι στους χώρους αυτούς δεν διεξάγονται παραστάσεις με τη συμμετοχή ζώων.
Η κα Αυγερινοπούλου επισημαίνει ότι έκρινε απόλυτα αναγκαία την απόσυρση της τροπολογίας καθώς, ενδέχετο να γίνει, αντικείμενο παρερμηνείας και να ανοίξει την κερκόπορτα για παραστάσεις με ζώα.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, μετά και από ενημέρωση από φιλοζωικές οργανώσεις, είχε απευθύνει σχετική επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαφτάρη για απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας
Οι προτασεις τροπολογιων της ΠΦΠΟ: ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΑΠΟ ΠΦΠΟ (doc)
Οι προτασεις τροπολογιων για τον 4039/12: Τροπολογίες 4039 (doc)
Η Αποφαση του Νομικου Συμβουλιου του Κρατους για κοπη ουρών & αυτιών: Νομικό Συμβούλιο ΝΣΚ (pdf)
Αναφορα Παρασιτολόγου Καθηγητη Α.Π.Θ. κ.Χαραλαμπίδη για την Λεισμανίωση: Χαραλαμπίδη Λεισμανίωση (doc)