Κορυφαία στιγμή της Ομοσπονδίας μας με πολλούς αποδέκτες το κάλεσμα εκ μέρους της και η αποδοχή από τον Πίτερ Σίνγκερ της πρόσκλησης να παρευρεθεί και πρωταγωνιστήσει σε 3ήμερες εκδηλώσεις στην Αθήνα στις 23- 24 και 25 Μάη.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία –η μεγαλύτερη της χώρας- κάλεσε τον παγκοσμίως γνωστό Φιλόσοφο στην Αθήνα, όπου κατόπιν αιτήματός της η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα του απονείμει τον τίτλο του Επιτίμου Διδάκτορος.
Η Περιφέρεια Αττικής φυσικά προσέφερε την αιγίδα της και κάθε ουσιαστική βοήθεια, ώστε η Ελληνική κοινωνία να γνωρίσει από κοντά τον άνθρωπο που ήδη από το 1970 επανατοποθέτησε τις σχέσεις του Ανθρώπου με τους βιολογικούς του εταίρους, τα Ζώα, αλλά και το Περιβάλλον που εμπεριέχει αμφοτέρους.
Το έργο του Singer εμπνέει φιλοσόφους, ακτιβιστές και όλο σχεδόν το φιλοζωικό κίνημα της Ελλάδας, καθώς και καλλιτέχνες και διανοούμενους ποικίλλων γνωστικών πεδίων.
Παρασκευή 22 Μαΐου, ώρα 11.00, Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, Αμφιθέατρο 315 Ομιλία του Peter Singerανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο, στο πλαίσο των μαθημάτων ΄΄Ηθική΄΄ και ΄΄Εφαρμοσμένη Ηθική΄΄. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Σάββατο 23 Μαΐου, ώρα 8.30μ.μ. Στύλοι του Ολυμπίου Διός Μουσικό Δρώμενο όπου θα παρουσιαστούν τα έργα του αρχιμουσικού και συνθέτη Ελευθερίου Καλκάνη, εμπνευσμένα από την φιλοσοφία του Singer, Sonata Lyrica, Angel of Wisdom, Cantata for the Lost Species και Τραγούδι για μια Πατρίδα με συμφωνική ορχήστρα, χορεύτρια, τρείς σοπράνο και βαρύτονο. Η ποίηση είναι του Ιάσονα Λειδινού.
Κυριακή 24 Μαΐου, ώρα 12μ.μ. στην αίθουσα ΙΩΝΙΑ παραπλεύρως του Δημαρχιακού Μεγάρου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Ημερίδα με θέμα “Αστικοί Μύθοι για τα Ζώα”. Κύριος ομιλητής ο Peter Singer. Προεδρεύει ο Καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.,νευροεπιστήμονας Θανάσης Ντινόπουλος και συνομιλούν η Καθηγήτρια Παρασιτολογίας της ίδιας σχολής Νατάσα Διάκου, ο Καθηγητής φιλοσοφίας Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης από το Εργαστήρι Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α., ο Βουλευτής και γνωστός οικολόγος Γιώργος Δημαράς και η Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. Ρεγγίνα Αργυράκη.
Δευτέρα 25 Μαΐου, ώρα 8μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κεντρικό κτίριο επί της οδού Πανεπιστημίου. Αναγόρευση του Φιλοσόφου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τις Πρυτανικές Αρχές.
Το Εργαστήρι Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α., η Π.Φ.Π.Ο. και η Περιφέρεια Αττικής σας καλούν σε όλες τις εκδηλώσεις του τριημέρου, όπου η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (52 Σωματεία) και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων
Η εξαιρετική αφίσα και η πρόσκληση δημιούργημα της Άννας Ντινοπούλου.
Peter Singer , Η Απελευθέρωση των Ζώων
Ο Πίτερ Σίνγκερ είναι Αυστραλός φιλόσοφος, καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Θεωρείται ένας από τους σύγχρονους διανοητές με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
Έξω από του ακαδημαϊκούς κύκλους, ο Σίνγκερ είναι περισσότερο γνωστός για το βιβλίο του Animal Liberation, το οποίο ευρέως θεωρείται θεμέλιος λίθος για το Κίνημα της Απελευθέρωσης των Ζώων.
Η βασική του θέση είναι ο κοινωνικός ωφελιμισμός, πιστεύει δηλαδή ότι ηθικό κριτήριο μιας συμπεριφοράς είναι το κατά πόσο αυτή αποφέρει το μεγαλύτερο δυνατό καλό για το μεγαλύτερο δυνατό πλήθος. Δεδομένης της συγγένειας και της συνέχειας μεταξύ ζώων και ανθρώπων, ο Σίνγκερ διατείνεται ότι δεν υπάρχει δικαιολογία να μην επεκταθεί η αρχή αυτή και για τα άλλα ζώα, πέρα από τον άνθρωπο.
Χρησιμοποίησε και διέδωσε ευρέως την έννοια “speciesism” (στα ελληνικά αναφέρεται ως «σπισισμός»), για να περιγράψει την πρακτική των διακρίσεων υπέρ του ανθρώπου και εις βάρος των άλλων ζώων.
Μαζί με τη φιλόσοφο Πάολα Καβαλιέρι ίδρυσε το 1993 το Πρόγραμμα Ανθρωποειδών Πιθήκων, υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και τον μη βασανισμό πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα μέλη της βιολογικής οικογένειας των ανθρωπειδών.